Ropi :)
Ropi
Hozzávalók:
kb. 70 darabhoz
40 dkg finomliszt
negyed csomag sütőpor (4-5 g)
18 dkg szobahőmérsékletű vaj
3 dl natúr joghurt
2 csapott kávéskanál só (vagy ízlés szerint)
+ a tetejére 1 felvert tojás
reszelt trappista sajt vagy szezámmag, köménymag stb.
Elkészítés:
1. A lisztet összekeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a vajat, majd hozzáadjuk a joghurtot és összegyúrjuk a tésztát. Kellemes tapintású, puha, könnyen nyújtható tésztát kell kapjunk - liszttel vagy pici vízzel korrigáljunk az állagán, ha esetleg nem találjuk megfelelőnek.
2. Kinyújtjuk 5 mm vastag téglalap alakúra, a tetejét lekenjük a felvert tojással és ízlés szerint meghintjük reszelt sajttal, vagy szezámmaggal, köménymaggal. Majd 7-8 mm széles, 20 cm hosszú ropikat vágunk a tésztából egy éles kés vagy pizzavágó segítségével.
3. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 12-15 perc alatt megsütjük. Meg ne égessük, csak szép aranybarnára süssük!
A recept a Gabriella konyhája oldaláról származik.
|