Sajtkrémes pogácsa
Hozzávalók:
Tésztához:
60 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
1 tk. cukor
2,5 dl tej
3 tk. só
1 tojássárgája
10 dkg margarin
Hajtogatáshoz:
10 dkg margarin
20 dkg zöldfűszeres sajtkrém (2 tubus)
Kenéshez:
1 tojássárgája
Elkészítés
A tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt, majd a liszthez adjuk.
Hozzáadjuk még a 3 tk. sót, a szobahőmérsékletű margarint, a tojás sárgáját.
Alaposan kidagasztjuk, meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
A margarint habosra kavarjuk a sajtkrémmel.
Lisztezett felületen kb. 1 cm vastagra, téglalap alakúra elnyújtjuk a megkelt tésztát.
Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a krémet.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentetés, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. kétujjnyi vastagra, egy éles késsel bevagdaljuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
A pogácsákat a két tenyerünk között kicsit megsodorjuk, így szép magas tornyok lesznek.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, lekenjük egy tojás sárgájával.
Kb. 30 percet még kelesztjük.
Előmelegített sütőben 25 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
A recept a Sütnijó oldaláról származik.
|